Reklama
Wyszukiwarka
Polecamy
Kontakt
Sonda
Partnerzy
2014-02-05 11:29

SZCZUPAK 2013 raport platformy FishExpert

Za艂o偶enia raportu

Raport oparty jest na rzeczywistych danych pochodz膮cych z systemu Fishexpert (www.fishexpert.pl). Celem raportu jest okre艣lenie zale偶no艣ci pomi臋dzy intensywno艣ci膮 po艂ow贸w zg艂oszonych przez u偶ytkownik贸w platformy a zewn臋trznymi danymi, kt贸re mog膮 mie膰 wp艂yw na intensywno艣膰 偶erowania poszczeg贸lnych gatunk贸w ryb. Takie opracowanie ma zadanie zweryfikowanie istniej膮cych opracowa艅 na ten temat w tym kalendarza bra艅 ksi臋偶ycowego.

W analizie uwzgl臋dniono jedynie zg艂oszenia u偶ytkownik贸w dokonane bezpo艣rednio on the spot, przy pomocy aplikacji mobilnej w miejscu i czasie po艂owu, dodatkowo oczyszczone ze zg艂osze艅 niepe艂nych i usuni臋tych przez administracj臋 portalu.
Raport obejmuje nast臋puj膮ce dane:
 Gatunek
 Data
 Godziny po艂owu (przedzia艂y godzinowe)
 Fazy ksi臋偶yca
 Ci艣nienie atmosferyczne (przedzia艂y)
 Pr臋dko艣膰 wiatru (przedzia艂y co 1m/s)
 Kierunek wiatru
 Temperatura (przedzia艂y co 3 stopnie C)
 Procent zachmurzenia (przedzia艂y co 10%)

Szczupak – analiza 2013 r.
Analiza oparta jest o pr贸b臋 licz膮c膮 86 zg艂oszonych szczupak贸w. Ze wzgl臋du na fakt i偶 platforma www.fishexpert.pl dost臋pna jest dla u偶ytkownik贸w od 6 miesi臋cy, na ten moment nie posiadaj膮c danych z kilku lat nie mo偶emy statystycznie potwierdzi膰 w kt贸rych miesi膮cach gatunek ten jest 艂owiony najcz臋艣ciej. Zg艂oszenia ryb tego gatunku by艂y najintensywniejsze w miesi膮cu pa藕dzierniku i listopadzie, co potwierdza na ten moment wszelkie analizy na temat tego gatunku.

Wp艂yw poszczeg贸lnych warunk贸w na intensywno艣膰 po艂ow贸w
Na pocz膮tku przeprowadzili艣my analiz臋 wprost czynnik贸w wp艂ywaj膮cych na ilo艣膰 z艂owionych i zg艂oszonych szczupak贸w. Wnioski z niej p艂yn膮ce mimo ma艂ej pr贸by ju偶 s膮 bardzo interesuj膮ce.

Faza ksi臋偶yca
Kalendarz bra艅 opracowany zosta艂 przez ameryka艅skiego w臋dkarza J.O.Knighta na podstawie zjawisk przyp艂ywowo-odp艂ywowych w morzach i oceanach. Wi臋kszo艣膰 kalendarzy bra艅 publikowanych w czasopismach w臋dkarskich i na stronach www oparta jest jednak o tabel臋 opracowan膮 przez Belga A. Foucher’a na podstawie tabeli ameryka艅skiej. Jego opracowanie przygotowane zosta艂o nie dla ryb morskich, lecz dla 艣r贸dl膮dowych, wi臋c wydaje si臋, 偶e powinno by膰 bardziej przydatne od klasycznego kalendarza ksi臋偶ycowego.
Z analizy po艂ow贸w wynika i偶 ponad 38% szczupak贸w z艂owionych zosta艂o w trakcie pe艂ni, 29% w pierwszej kwadrze, 18% w trzeciej kwadrze a 14% w nowiu. Wskazuje to na fakt , i偶 faza ksi臋偶yca nie ma zdecydowanego wp艂ywu na 偶erowanie szczupak贸w, cho膰 analiz臋 t膮 nale偶a艂oby jeszcze dodatkowo pog艂臋bi膰 i uszczeg贸艂owi膰 w zale偶no艣ci od dnia fazy ksi臋偶yca, 偶eby por贸wna膰 te wyniki do opracowanego kalendarza przez Belga A. Foucher’a.

Ci艣nienie atmosferyczne

Jak powszechnie wiadomo ma ono ogromny wp艂yw na intensywno艣膰 偶erowania ryb ze wzgl臋du na fakt i偶 wi臋kszo艣膰 z nich posiada p臋cherz p艂awny – swego rodzaju narz膮d hydrostatyczny. Jego wype艂nianie i opr贸偶nianie jest procesem d艂ugotrwa艂ym, dlatego przy du偶ych wahaniach ci艣nienia ryby 偶eruj膮 mniej intensywnie.

Z analizy po艂ow贸w wynika i偶 ponad 62% szczupak贸w z艂owionych zosta艂o w dniach kiedy ci艣nienie mie艣ci艂o si臋 w przedziale od 1000 do 1009 hPa, a 16 % w dniach kiedy ci艣nienie by艂o w przedziale od 1010 do 1019 hPa. Z tego wynika, 偶e 78% szczupak贸w zosta艂o z艂owionych w warunkach ci艣nieniowych od 1000 do 1020 hPa. Warto w tym miejscu pokusi膰 si臋 o jeszcze jedn膮 analiz臋 – czy w danym okresie ci艣nienie ros艂o, spada艂o czy te偶 by艂o stabilne, ale to ju偶 nast臋pnym razem.

Kierunek i pr臋dko艣膰 wiatru

Powszechna wiedza i do艣wiadczenia w臋dkarzy wskazuj膮, 偶e wiatry wschodnie nie sprzyjaj膮 po艂owom a znacznie lepsze rezultaty s膮 w dni kiedy wiatry s膮 po艂udniowe i zachodnie. Co na to nasza analiza?
Analiza zg艂osze艅 na naszym portalu potwierdza na ten moment te stwierdzenia. Ponad 39% ryb z艂owionych zosta艂o kiedy wiatr wia艂 z kierunku po艂udniowo – zachodniego, prawie 14% przy wietrze z kierunku p贸艂nocno – zachodniego, 14% przy wietrze z kierunku po艂udniowego i 7 % przy wietrze zachodnim. Reasumuj膮c, niemal 75% szczupak贸w z艂owionych zosta艂o przy wiatrach wiej膮cych z kierunku zachodniego. Dane te potwierdzaj膮 do艣wiadczenia w臋dkarzy i powszechnie dost臋pn膮 na ten temat wiedz臋.
Je偶eli przeanalizujemy pr臋dko艣膰 wiatru, to wynika z niej, i偶 prawie 42% szczupak贸w z艂owionych zosta艂o przy pr臋dko艣ci wiatru od 5 do 6 m/s, a 14% przy pr臋dko艣ci od 4 do 5 m/s. Pozosta艂e przedzia艂y pr臋dko艣ci wiatru nie s膮 istotne … cho膰 warto tak偶e wspomnie膰, i偶 tylko 3% szczupak贸w zosta艂o z艂owionych przy pogodzie bezwietrznej. Wnioski w tej sytuacji wydaj膮 si臋 proste: najlepsze brania wyst臋puj膮 przy wiatrach zachodnich o sile od 4 do 6 m/s.

Godziny bra艅
T膮 analiz臋 bior膮c pod uwag臋 wielko艣膰 pr贸by potraktowa艂bym raczej z przymru偶eniem oka, cho膰 co zaskakuje, potwierdza ona moje zesz艂oroczne do艣wiadczenia znad wody.
Najwi臋cej ryb z艂owionych zosta艂o w godzinach 11-12 – ponad 17%, niemal 14% w godzinach 10-11, niemal 13% w godzinach 12-13 a prawie 12% w godzinach 8 – 9 rano. Dla u艂atwienia tej analizy poni偶ej przedstawiamy wykres obrazuj膮cy godziny najlepszych bra艅.

Bardzo ciekawe i potwierdzi艂o moje do艣wiadczenia z tego roku, gdzie praktycznie wszystkie wyjazdy poranne do godziny oko艂o 9-10 by艂y bez efekt贸w…

Zachmurzenie
Poziom zachmurzenia ma tak偶e bardzo du偶y wp艂yw na intensywno艣膰 偶erowania, szczeg贸lnie drapie偶nik贸w. Zawsze s膮dzi艂em, 偶e s艂o艅ce i ilo艣膰 艣wiat艂a(oczywi艣cie bez przesady) zwi臋ksza szanse na z艂owienie szczupaka, szczeg贸lnie metod膮 spinningow膮. Tutaj wyniki mnie zaskoczy艂y …
Z analizy zg艂osze艅 wynika, 偶e ponad 70% szczupak贸w zosta艂o z艂owionych przy zachmurzeniu przekraczaj膮cym 60%, a najwi臋ksza ich ilo艣膰 – 38% zg艂oszonych ryb przy praktycznie ca艂kowitym zachmurzeniu w przedziale 90-100 %.

Podsumowanie
A teraz kr贸tkie podsumowanie poparte analiz膮 przekrojow膮 – co z tego wynika? Szczupaki najlepiej 偶eruj膮 gdy spe艂nione s膮 nast臋puj膮ce warunki:
 Ci艣nienie jest w przedziale od 1000 do 1009 hPa
 Wiatr ma pr臋dko艣膰 w przedziale 5 do 6 m/s
 Wiatr wieje z kierunku po艂udniowo-zachodniego
 Ksi臋偶yc jest w pe艂ni lub w pierwszej kwadrze
 W godzinach od 10 do 13
 Zachmurzenie du偶e od 90 do 100%
 Temperatura powietrza od 11 do 14 stopni.

Autor raportu: Marcin Franke
殴r贸d艂o danych: www.fishexpert.pl
Galerie zdj臋膰

Jesienne Sandaczowe Okazy cz.3

2017-12-26
W galerii znajduj膮 si臋 zdj臋cia naszych u偶ytkownik贸w z jesiennych wyjazd贸w. Zach臋cam do przegl膮dania

Kobiety na Rybach nr.2

2017-10-28
Do艣膰 rzadko an naszych wodach spotykamy kobiety na rybach, dlatego tym bardziej cieszy nasz fakt jak widzimy pi臋kna kobiet臋 z w臋dk膮 !!

Sandaczowe okazy cz.2

2017-10-24
Zapraszamy do przegl膮dania najnowszej galerii z sandaczowymi okazami.
Reklama
Rybomania TV

Pot臋偶ny sandacz z ma艂ego jeziorka "ZANDER MONSTER !!!"

2021-03-09
Pot臋偶ny sandacz z ma艂ego jeziorka "ZANDER MONSTER !!!"

Silnik elektryczny #Haibo M 200 4 HP 24 Volt. Test prezentacja od #rybomania.pl

2021-01-12
Ju偶 dawno mia艂em to tutaj umie艣ci膰 , je艣li kto艣 szuka dobrego silnika elektrycznego 24 Volt to polecam silnik Haibo model M200 4 Hp. Zreszt膮 zobaczcie sami jak sobie radzi, ja u偶ytkuje go juz dwa lata i jak do tej pory mnie nie zawi贸d艂.

Boroda Baits - nowo艣ci na 2021 ( seria Sandacz - Szczupak )

2020-12-16
Film przedstawia nowo艣ci na 2021 rok od Boroda Baits, kopyto #Shemaya #Yakudza #Mexer #Phantom
Reklama
Facebook
Tagi
sukcesy wedkarskie, wiadomosci wedkarskie, zdjecia wedkarskie, w臋dkarstwo, testy w臋dkarskie, serwis spinningowy, metody po艂owu, sandacz, szczupak, wykaz lowisk, galeria wedkarstwa, filmy wedkarskie, aktualnosci wedkarskie, klusownictwo, straz wedkarska, wedkarskie przygody, porady spinningowe, wyprawy wedkarskie, rybomania, nowosci wedkarskie, porady wedkarskie
(C) Copyright 2017 rybomania.pl | Wszelkie prawa zastrze偶one
Projekt: soloduszkiewicz.com | Wykonanie i hosting: TopRally.pl
Ta strona u偶ywa Cookies

Informujemy, i偶 w serwisie rybomania.pl s膮 wykorzystywane pliki cookies. 

U偶ytkownik ma mo偶liwo艣膰 samodzielnej zmiany ustawie艅 dotycz膮cych cookies i rezygnacji z mo偶liwo艣ci ich stosowania w swojej przegl膮darce internetowej.

Wi臋cej informacji na temat stosowania plik贸w cookies znajduje si臋 w Polityce Prywatno艣ci.

Kliknij przycisk Akceptuj Cookies, aby zaakceptowa膰 Cookies.

Akceptuj cookies